Välja kikarsikte: Skymningsegenskaper

rifle-scope-twilight-propertiesFör kikarsikten används det breda begreppet skymningsegenskaper för att försöka beskriva hur kikarsiktet kan hantera dåligt ljus, för att tillåta jakt även under sämre ljusförhållanden, exempelvis under skymning eller gryning. I grund och botten handlar det om faktorer som objektivdiameter, ljustransmission och utgångspupill, men man ska vara medveten om att det är en teknisk specifikation. Vad som krävs för att just du ska känna dig trygg i svaga ljusförhållanden kan vara högst individuellt.

Objektivdiameter

Ögat tolkar ljus till bilder och är helt beroende av att kikarsiktet kan samla in tillräckligt med ljus för att den som tittar i det överhuvudtaget ska se något. Det bestäms av storleken på frontlinsen och vad linserna har för kvalitet. Främre linsen kallas objektivdiametern och anges i millimeter. Ett kikarsikte med modellbeteckningen 4-16×50 kan zooma 4-16x och har en objektivdiameter på 50 mm.

Ljustransmission

Storleken på frontlinsen avgör hur mycket ljus som tas in, men det är inte säkert att allt når ögat. Därför finns faktorn ljustransmission som visar i procent hur mycket av ljuset som träffar frontlinsen som kommer ut på andra sidan kikarsiktet (och in i ditt öga). Ett exempelvärde är 94% och ju närmare 100%, desto bättre. Det blir dock alltid ett visst bortfall, och dyrare linser kan ha avancerade ytbehandlingar som ger väldigt hög ljustransmission. Samtidigt gör det ofta att priset drar iväg för avancerade modeller av kikarsikten.

Utgångspupill

Ett kikarsiktes skymningsegenskaper bestäms också av utgångspupillen. Värdet beskriver diametern på den bild som projiceras ur optiken in i ditt öga. De flesta känner säkert till att i mörker och dunkelt ljus utvidgas den mänskliga pupillen för att släppa in mer ljus och ge bättre mörkerseende. Hos en ung frisk individ brukar det vara upp till 7 mm, men det avtar något med åldern. Om ett kikarsikte har en utgångspupill som är mindre än den maximalt utvidgade pupillen hos användaren upplever användaren av siktet att bilden blir mörkare genom siktet än om de tittar på samma motiv med blotta ögat. Utgångspupillen beräknas genom att dividera objektivdiametern med förstoringsgraden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *