Välja kikarsikte: Riktmedel

selecting-riflescope-reticleEfter att ha valt förstoringsgrad och objektivdiameter är det ofta riktmedel som står på tur. Här finns en rad olika alternativ. Denna guide fokuserar mer på normal jakt och enklare skytte än avancerat proffsskytte. De mer avancerade delarna av ämnet kommer att behandlas i en annan artikel. Med det menas områden som att kompensera för vindavdrift, beräkning av framförhållning på rörliga mål och så vidare.

Egentligen finns det ingen bra anledning att köpa mer avancerade riktmedel än nödvändigt, åtminstone inte om du bara tänkt använda kikarsiktet för vanlig jakt. Faktum är att det lätt blir förvirrande med alltför många kryss, streck och siffror i riktmedlet, framför allt för en oerfaren skytt. När det gäller riktmedel och vanlig jakt är det ofta bäst att tänka “less is more”.

Ett bra tips är den klassiska typen av riktmedel som är väldigt vanlig i svenska jaktlag och kallas 4A eller “tyska fyran”. Det är ett väldigt tydligt riktmedel som passar för nästan alla vanliga jaktformer. Denna stil på riktmedel finns i några olika varianter. Försök välja en stil som man känner sig bekväm med, men man ska också vara medveten om att de flesta blir mer bekväma med ett visst riktmedel ju längre de har använt det, så var inte orolig om det känns något ovant i början.

Belysta riktmedel

Nuförtiden är det allt vanligare med belysta riktmedel på grund av att priserna har gått ner under senare år. Den uppenbara fördelen med belysta riktmedel är att det är lättare att se riktmedlet mot mörk bakgrund (till exempel pälsen på en älg), särskilt under svaga ljusförhållanden. Slipper man anstränga ögonen är det lättare att hålla sig avslappnad och inte spänna kroppen. Eftersom tryggt och avslappnat skytte leder till ökad säkerhet kan det vara en god investering med ett belyst riktmedel. Viktigt att tänka på är att belysta riktmedel dock inte ersätter bristande skymningsegenskaper eller bristande optisk kvalitet på kikarsiktet, utan det ska mer ses som ett komplement.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *