Välja kikarsikte: Introduktion

rifle-scopeDen moderne jägaren har fler kikarsikten än någonsin tidigare. Anledningen är dagens effektiva snabbfästen som gör det enklare att snabbt byta ut sitt kikarsikte, utan att behöva oroa sig över inskjutningen. Trots allt finns det inget kikarsikte som är bäst på allt och ägnar man sig åt många olika former av jakt, på olika avstånd och i olika ljusförhållanden, lönar det sig att ha flera sikten. Samtidigt kan budgeten vara begränsad. Det är alltid klokt att börja med att införskaffa ett kikarsikte som är “allround”. Med det menas ett sikte som fungerar till det mesta. Här kommer en guide för dig som ska köpa ett kikarsikte.

Hur ser dina förutsättningar ut?

Börja med att tänka på de stora frågorna. Hur mycket är du beredd att betala? Vad ska du jaga? Vilken tid på dygnet ska du jaga? Vilken övrig jaktutrustning har du/planerar du att köpa? Frågan om budget är förstås oerhört viktig. Precis som med de flesta andra produkter får man vad man betalar för. Ett kikarsikte som kostar 15 000 kr kan ligga på en helt annan nivå än ett som kostar 4000-5000 kronor, även om de kan verka likvärdiga när du jämför dem på papperet. Det betyder inte att du måste spendera en mindre förmögenhet för att få ett bra kikarsikte. Om du inte jagar så ofta är det heller inte motiverat att köpa en toppmodell.

Ska du köpa ditt allra första kikarsikte är det klokt att först köpa ett kikarsikte i en lägre priskategori. När du sedan jagar kommer du märka hur du trivs med siktet och om du till exempel skulle vilja uppgradera dig med ett liknande kikarsikte, eller om du vill ha ett annat kikarsikte med andra egenskaper. Har du en något större budget kan det vara smart att satsa på två kikarsikten, ett litet och lätt för snabb jakt under dagen, samt ett med stort objektiv och högre förstoring för skymningsjakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *