Kom igång med åtelkameror

carrion-camerasSom jägare är det praktiskt att ha överblick över vilka djur som besöker en plats och vid vilka tider på dygnet. En åtelkamera fungerar så att den tar bilder när någonting rör sig framför kameran. Till skillnad från dig själv kan de vara på plats hela tiden, till och med under nätterna. Många djur är faktiskt som mest aktiva just på natten eller i gryningen/skymningen. Att tänka på är att det kan krävas tillstånd för att få sätta upp åtelkameror. Det är ett omdiskuterat ämne, men se ändå till att följa de lagar och regler som gäller för området.

Billig eller dyr?

Priserna kan variera ganska mycket. Vissa åtelkameror kostar under tusenlappen och det finns också åtelkameror för flera tusen. Den största skillnaden mellan billiga och dyra modeller är bildkvaliteten både på dagtid och nattetid, samt hur bra kameran är på att fånga djuret när de är i mitten på bilden snarare än när de är på väg in eller ut ur kamerans bildområde. Triggertid är specifikationen på hur lång tid det från att kameran registrerar en rörelse tills den tar en bild. Det är ganska vanligt med en triggertid på ungefär en sekund. Tänk på att priset inte säger så mycket om användarvänligheten. Dyra åtelkameror kan ha väldigt mycket funktionalitet och möjlighet att fjärrstyra kameran med fjärrkontroll, men de kan vara mer tidskrävande att lära sig hur de ska användas.

MMS/SMS

Sitter åtelkameran otillgänligt bör det finnas en funktion för SMS/MMS. Då går det att få bilder från kameran direkt till telefonen. Nackdelen är att man själv måste skaffa ett SIM-kort till åtelkameran och det betyder också att man får betala för informationen den skickar. Ska det skickas MMS är det klokast att skaffa ett abonnemang, eftersom det lätt blir dyrt annars med alla MMS.

Batterier

Ska åtelkameran användas under vinterhalvåret är det bra att köpa en åtelkamera som kan använda litiumbatterier. De klarar sig bättre i kyla än de flesta andra typer av batterier. Även om de kan vara något dyrare i inköp är det ofta en god investering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *