Hur du väljer jaktradio

hunting-radioIdag finns det väldigt mycket att välja på för den som behöver jaktradio. Först och främst måste man fundera över vilka funktioner man behöver. Ska jaktradion bara lösa grundläggande behov är det ingen mening att skaffa en toppmodell med massvis av funktioner som aldrig kommer användas. Därför följer här en kort genomgång med det viktigaste.

Storlek och IP-klassning

En jaktradio är ett hjälpmedel och inget som ska hindra dig i onödan. På senare år har den tekniska utvecklingen gjort att en jaktradio kan vara både liten och lätt. Stirra dig inte alltför blind på minsta möjliga, utan tänk också på vattentätheten. För vattentäthet och dammtäthet finns det något som heter IP-klassning. Första siffran efter IP anger dammtätheten där 0 är oskyddad och ju högre desto bättre skydd. Andra siffran anger sedan vattentätheten på samma sätt.

31 MHz eller 155 MHz?

I Sverige används två olika frekvensband och du kan välja jaktradio med 31 eller 155 mhz. Att välja 155 MHz-bandet är vanligast, men en del jaktlag kör fortfarande på 31 MHz. Kolla upp med ditt eget jaktlag innan du köper och om du är med i flera olika jaktlag kan det vara en fördel med båda.

Bra funktioner att ha

Whisper-mode är en smart funktion som förstärker radions mikrofon så att du kan tala tystare, men ändå höras av dina jaktkamrater. Bluetooth är smidigt att ha om du vill kunna göra trådlös överföring mellan olika enheter. Då slipper du onödiga sladdar. Röststyrning är effektivt för att kunna påbörja kommunikation med radion utan att behöva trycka på en knapp. Vill du ha båda händerna fria är det en bra funktion att hålla utkik efter.

Display och reglage

Nyare modeller har i princip alltid någon form av display. Text ska vara tydlig och lättläst, men tänk också på ljusstyrkan. I starkt solljus är det svårt att läsa en display som inte är ljusstark, oavsett hur stor texten är. När det gäller reglagen är det bra om de är lättåtkomliga och gärna i radions överkant så att du kan ha den i bröstfickan utan att behöva plocka upp den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *