GPS för jakt och friluftsliv

gpsEn handburen GPS kan vara en fantastisk tillgång under både jakt, under till exempel fjällvandringar och övriga naturupplevelser. När man upptäcker ny terräng är det ett ovärderligt verktyg som gör att man får koll på höjdskillnader, vattendrag och annat viktigt. Den kan skapa rutter som snabbt kan ta dig från punkt A till punkt B, utan att behöva stöta på någon oväntad överraskning. Moderna GPS:er har också en rad nyttiga finesser och är lätta att integrera med andra elektroniska enheter.

Prisklass

Nyckelfrågan är hur mycket du är villig att spendera. I skrivande stund går det att få en budgetmodell med grundläggande funktionalitet för runt 800-1500 kr. En något bättre modell med bättre skärm och kvalitet brukar ligga i trakterna kring 3000 kr. Vill du ha en riktigt lyxig handburen GPS med den senaste tekniken kan du räkna med 5000 kr och uppåt. Ett gott råd är att fundera över hur mycket du kommer använda GPS:en. Är du ute mycket i naturen för jakt, fiske och andra aktiviteter kan det löna sig att investera extra. Kommer den däremot bara användas någon eller några gånger om året kanske du nöjer dig med en billigare modell.

Kartor

En GPS är inte bättre än de kartor som den använder, så se till att välja ett stort varumärke med kartor av hög kvalitet. Köper man en ny GPS ingår nästan alltid gratis kartuppdateringar under ett par års tid, inte minst för de dyrare produkterna, men dubbelkolla vad som gäller. Med en GPS är det möjligt att dela rutter, intressepunkter och annan information med andra GPS-användare. Sådant kan komma väl till pass i ett jaktlag.

Tålig och lång battertid

En handburen GPS som används under jakt och friluftsliv kommer ofrånkomligen råka ut för en del väta och en del stötar. Välj gärna en GPS som är vattentät och har riktigt tålig skärm. Är du ändå orolig för att skada GPS:en finns det tillbehör som skärmskydd. Om du har behov av lång batteritid finns det modeller som klarar sig mycket länge på en laddning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *