Att välja handkikare

choosing-binocularsHär kommer en guide med viktiga faktorer att tänka på för dig som tänkt skaffa en handkikare, samt lite information om optik i allmänhet. Valet av kikare är inte så enkelt, eftersom det finns väldigt många modeller att välja på. Fundera först över vad du ska använda kikaren till.

För friluftsliv och längre vandringar är ofta storlek och vikt en betydande faktor. En kikare som ska användas för jakt bör vara tålig för att kunna användas i alla förhållanden och gärna ha stor objektivdiameter för att släppa in tillräckligt med ljus under gryning/skymning, då djuren ofta är aktiva. För kikare finns det ett klart samband mellan pris och kvalitet, men här kommer några faktorer som gäller oavsett storleken på din plånbok.

Förstoring och objektivdiameter

I modellbeteckning för kikare kommer du märka siffror, till exempel 8×42. Den första siffran anger förstoringen, i detta fall 8x. Den andra siffran anger objektivdiameter, i detta fall 42 mm. Vid riktigt hög förstoringsgrad kommer varje rörelse eller skakning förstärkas och det blir lätt att tappa fokus på målet. Det är sällan lämpligt att använda mer än 10x förstoring när det gäller handkikare. 8x-10x räcker för i princip alla normala behov. Objektivdiametern bör vara runt 40-50 mm för att kunna hantera svaga ljusförhållanden, men ska den mest användas under dagtid kan ner mot 20-25 mm i vissa fall vara motiverat.

Optik och glaskvalitet

För att undvika att ljus reflekteras bort från frontlinsen har kikare antireflexbehandlingar för att släppa igenom mer ljus. Inom optik kan det också uppstå problem med färgåtergivningen och vissa linser korrigerar även för sådana färgfel. Glasets kvalitet och olika ytbehandlingar spelar stor roll för priset på en kikare.

Vatten- och dammtäthet

Kikare som ska användas för jakt måste vara tåliga. Moderna kikare har ibland hus som är fyllda med kvävgas. Det förhindrar bildning av imma i kikaren och gör den mer motståndskraftig mot att damm och smuts tränger in. Handkikare kan vara vattentäta ner till flera meters vattentryck och för jakt är det ofta en god investering med vattentäthet för att kunna jaga i alla väder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *